Stetilizarea in clinica Dental Privilege

Rezectie apicala – sector 6
februarie 10, 2014
Tratament canal – Sector 6
februarie 12, 2014

Etapele sterilizarii intrumentarului stomatologic sunt urmatorele:

1. Dupa folosire, instrumentele sunt clatite sub jet de apa calduta, fiind indepartate astfel urmele de sange de pe ele.
2. Imediat dupa primul pas, instrumentele sunt puse in solutie de orocid 2% (antiseptic fara aldehide), timp de minim 60 de minute.
3. Dupa ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din solutia de orocid si se clatesc din nou sub jet de apa calduta, apoi se spala individual cu o perie si cu pasta abraziva pentru indepartarea tuturor corpilor straini de pe ele.
4. Urmeaza un nou proces de clatire si uscare, apoi instrumentele se ambaleaza in pungi autoclavile care se vor sigila. In aceste pungi se plaseaza si markeri suplimentari de sterilizare, care isi schimba culoarea cand instrumentarul a parcurs intregi procesul de sterilizare.
5. Pungile astfel ambalate sunt trecute in autoclav, unde stau 30 de minute la o temperatura de 180 de grade si presiune de 2,1 bari.
6. Imediat dupa finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt datate si puse in dulapurile speciale pentru ele. Ulterior, la fiecare folosire, se iau din dulapul respectiv si se utilizeaza pentru urmatoarea procedura stomatologica. Pungile astfel sterilizate auun termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizarii. Toate instrumentele care depasesc acest termen fara a fi folosite sunt reambalate si resterilizate.

Foarte important!
Instrumentele care intra in contact cu gura pacientului si care nu pot fi schimbate pentru fiecare pacient (turbina, contraunghi, spray de aspiratie, piesa de mana a aparatului de detartraj etc), precum si alte suprafete ce vin in contact cu pacientul sau cu instrumentarul si care nu pot fi autoclavate sunt curatate dupa fiecare pacient cu solutie concentrata de Zeta 1 ultra. Instrumentele ce intra in contact cu gura pacientului si care nu pot fi schimbate pentru fiecare pacient (turbina, contra unghi, spray de aspiratie, piesa de mana a aparatului de detartraj), precum si alte suprafete ce vin in contact cu pacientul sau cu instrumentarul , si care nu pot fi autoclavate sunt curatate dupa fiecare pacient cu solutie concentrata de ”Zeta 3 soft” si „Unisepta”.

Acesta este procesul de sterilizare pe care il pargurgem zilnic cu o parte din instrumentarul nostru, folosit in ziua respectiva pentru pacientii curenti. E important sa intelegeti ca fiecare medic stomatolog ar trebui sa faca acelasi lucru.

Autoclav pentru sterilizarea instrumentarului

PROGRAMEAZA-TE