Stetilizarea in clinica Dental Privilege
februarie 11, 2014
Fateta dentara integral ceramica – sector6
februarie 14, 2014

Ce este canalul radicular?
Tratamentul de canal radicular presupune îndepărtarea pulpei dentare, un ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi nervi din centrul dintelui. După ce se extrage pulpa dentară deteriorată, afectată de boală sau necrozată, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte şi se obturează. Aceasta este procedura de sigilare a canalului radicular. În trecut, dinţii cu pulpa deteriorată sau afectată de boală erau extraşi în totalitate. În prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.

  • Cele mai frecvente cauze ale deteriorării sau necrozei pulpare sunt:
  • Fisura dintelui
  • O carie profundă
  • Un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puţin recentă la care a fost supus dintele.

Odată ce pulpa se infectează sau se necrozează, în lipsa tratamentului se poate forma puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocând durere.

În ce constă tratamentul canalului radicular?
Tratamentul canalului radicular se desfăşoară în mai multe etape, necesitând mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie. Acestea sunt:
În primul rând, se creează accesul prin spatele dintelui, dacă este dinte frontal, sau prin coroană, dacă este molar/premolar.
După îndepărtarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpară şi canalele radiculare sunt curăţate, lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei.
Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară în deschiderea coronară pentru a proteja dintele.
Obturaţia temporară este apoi îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular. În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare. În unele cazuri, în canal se inserează un pivot din metal sau fibră de sticlă, pentru susţinerea structurii.
Ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic. Dacă distrugerea dintelui este avansată, va fi necesară inserarea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei.

Micromotor pt realizarea tratamentului de cana

endoeclass

Sistem de opturare la cald a canalelor radiculare

Endo@pex

PROGRAMEAZA-TE